Головна » 2018 » Травень » 18 » Виставка – експозиція «Депортація кримотатарського народу»
15:46
Виставка – експозиція «Депортація кримотатарського народу»

Сьогодні, 18 травня, в Україні згадують жертв геноциду кримськотатарського народу
Саме цього дня 1944 року, розпочалась операція з депортації кримських татар насильницьке переміщення кримськотатарського народу зі споконвічної Батьківщини до Середньої Азії та інших регіонів СРСР.

Операція з депортації почалася рано вранці 18 травня 1944 року і закінчилася о 16:00 20 травня. Для її проведення було задіяно війська НКВС кількістю понад 32 тисячі осіб. Переселенню піддалися і старі, і жінки, і діти, цілі родини. Депортованим відводили від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках транспортували до залізничних станцій. Звідти ешелони з ними відправляли до місць заслання. За спогадами очевидців, тих, хто чинив опір або не міг іти, часто розстрілювали на місці. У дорозі засланців годували рідко і часто солоною їжею, після якої хотілося пити. У деяких ешелонах засланці отримали їжу вперше і востаннє на другому тижні шляху. Померлих ховали нашвидкуруч поруч із залізничним полотном або не ховали взагалі.

З метою гідного вшанування представників кримськотатарського народу, що загинули та постраждали внаслідок геноциду, організованого радянською владою, а також привернути увагу до теперішнього драматичного становища кримських татар, спричиненого анексією Криму Російською Федерацією, в Шепетівській центральній районній бібліотеці ім. М. Коцюбинського  до уваги користувачів виставка – експозиція «Депортація кримотатарського народу».
 


 
Переглядів: 523 | Додав: Бібліотекар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar